Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral: “E-ticaret’in 2020 için büyüme hedefi yüzde 30’du. Eylül’de artmaya başlayan, Kasım’da tavan yapan satışlar nedeniyle artık yüzde 40 büyüme bekliyoruz.” Pandemi döneminde milyonlarca yeni müşteri kazanan e-ticaret sektörü, 2020 yılı büyüme hedefini yüzde 40’a yükseltti.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, yılın ilk 3 çeyreğinde (Ocak-Eylül 2020) internetten kredi kartıyla yapılan ödemelerin geçen yıla oranla yüzde 30 arttığını bildirdi.

Ekim-Aralık dönemini kapsayan son çeyrekteki artış oranının, bu rakamın çok daha üzerinde olmasını beklediklerini ifade eden Kayral, şunları söyledi:

“E-ticaret rakamlarında Eylül ayında başlayan, geçmiş dönemlerin çok üzerinde artış trendi var. Eylül’de başlayan artış Ekim’de de sürdü, Kasım’da ise tavan yaptı. Yerel firmaların global kampanyaları benimsemesiyle artık Kasım ayı, topyekûn alışveriş ayına dönüştü. Pandemi dolayısıyla AVM’lerin erken kapanması, hafta sonu sokağa çıkma yasakları, 11.11 ve Black Friday alışverişlerini online platformlara yönlendirdi.

Avantajix.com olarak 500’ü aşkın sanal mağazanın partneriyiz. Bu yüzden verilerimiz genellikle piyasayı yansıtır. Verilerimize göre, Kasım ayında işlem adedi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40, işlem miktarı da yüzde 100 arttı.”

YILBAŞI HEDİYESİ ALIMLARINDA PATLAMA YAŞANACAK

Aralık ayının da dijital mağazalar için oldukça önemli olduğunu kaydeden Kayral, “Aralık’ta genellikle yılbaşı hediyeleri, 31 Aralık gecesine ilişkin eğlence etkinlikleri satın alınıyor. Bu yıl pandemi önlemleri kapsamında toplu etkinliklere izin verilmeyeceği için yılbaşını evde ve yalnız geçireceğiz gibi görünüyor. İnsanlar yanlarında olamayacakları kişileri hediyelerle mutlu etmeye çalışacak. Yılbaşı öncesi hediye alımlarında bir patlama yaşanacaktır. E-ticaret de bu patlamadan nasibini alacaktır” diye konuştu.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 115-120 MİLYAR TL

Son çeyrekte e-ticaretteki büyüme oranlarının yüzde 50-60 civarında olacağını ifade eden Kayral, şöyle devam etti:“Yakın zaman kadar e-ticaretin 2020’yi yüzde 30 büyümeyle tamamlayacağını öngörüyorduk.Eylül’de artmaya başlayan, Kasım’da tavan yapan satışlar nedeniyle artık yüzde 40 büyüme bekliyoruz. 

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2019’da e-ticaret pazar büyüklüğünü 83,1 milyar TL olarak açıkladı. Bu yılki pazar büyüklüğü 115-120 milyar aralığında olacaktır. Bu arada altını çizmek gerekir, e-ticaret pazarının en büyük kalemi olan tatil-seyahat harcamaları, bu rakamın içinde çok az yer tutuyor. Pandemide tatil seyehat satışları çok düşük gerçekleşti. Pandemi sona ererse, tatil-seyahat harcamalarının da eklenmesiyle 2021’de e-ticaret altın yılını yaşar.”