İnsan·Marka·Deneyim” temasıyla global ve ulusal işverenleri bir araya getiren zirveye 18 ülke, 194 şirketten 422 işveren markası önderi katıldı. Etkinliği düzenleyen 3İK Marka İletişim Ajansı Başkanı Alper Çakıroğlu: “Kurumsal başarının sadece kaynak yönetimiyle değil, mutlu insanların bağlılığıyla yakalandığı gerçeğinden artık kimse saklanamıyor. Eskiden ‘kaynak’ olarak görülen insanlar artık ‘birey’ olarak değerlendirilerek yönetilmeye çalışılıyor. ‘Human Resources’ dönemi yerini ‘People Management’ dönemine bırakıyor.” dedi.

Türkiye ve dünyadan işveren dünyasının profesyonellerini bir araya getiren, işveren markası kavramını inceleyerek geleceğine yön veren Employer Brand Summit’in 12’ncisi online ortamda düzenlendi. QNB Finansbank ana sponsorluğunda 3İK Marka İletişimi Ajansı tarafından “İnsan·Marka·Deneyim” teması ile gerçekleştirilen etkinlik, küresel ve ulusal liderlerin işveren markalaşma ekosistemindeki en iyi uygulamaları paylaşmaları ve en yeni trendleri keşfetmelerine her yıl olduğu gibi öncülük etmek için bir platform sundu. Türkiye dahil 8 ülkeden 20 fikir önderinin konuşmacı olarak paylaşım yaptığı etkinlikte çalışma hayatının geleceği ele alındı.

Pandemi sonrası iş hayatı nasıl olacak, nasıl olmalı?

Dünyadan ve Türkiye’den insan kaynakları ve marka profesyonellerinin katılımı ile yapılan Employer Brand Summit’te; İK’nın işveren markası paydaşlarıyla uyumu, sürdürülebilir çekim için bilimsel yöntemlerin uygulanması, özgün kuvvetleri keşfetmek için sistematik yaklaşımlar, çalışan deneyimi ve aday deneyimini güçlendirme, üst yönetimden ilgi ve yatırım almanın ayrıntıları, markanızı kampüsten başlayarak yönetme, hep gündemde kalmak için yapılması gerekenler, gündeme uygun olarak da Koronavirüs sırası ve sonrası neler yapılıyor, neler yapılacak gibi merak uyandırıcı konular QNB Finansbank, Yıldız Holding, Unilever, Vodafone, Pfizer, Allianz gibi markaların da katılımıyla masaya yatırıldı.

“Yeni bir çağa hep birlikte adım atacağız”

Employer Brand Summit’in bu yıl her zamankinden çok daha farklı bir amaca hizmet ettiğine dikkat çeken 3İK Marka İletişim Ajansı Başkanı Alper Çakıroğlu şöyle konuştu: “1 Nisan’da Employer Brand Summit ile beraber yeni bir çağa hep birlikte adım attık. Peki neden böyle iddialı konuşuyoruz?

2020; normallerin, yeni normallerin, asıl normallerin; dönüşümün kapısıydı. Sonlar, başlangıçlar, denemeler-yanılmalar, dersler ve adaptasyonun yılıydı.

2021 ve sonrasıysa bu kapıdan geçişimiz olacak. Ve biz, yani işveren markası ekosistemini oluşturan paydaşlar ne kadar istersek, o kadar sürecek. Çünkü en belirgin gerçek; ‘insan ve kültür’ diyen, demekle kalmayıp çalışma kültürü ve çalışanlarıyla markalaşan, çalışanlarına en net ve tutarlı işveren markası deneyimini yaşatan şirketlerin; bu geçişi sonu olmayan, kendini sürekli iyileştiren bir süreç haline getireceği…

Kurumsal başarının sadece kaynak yönetimiyle değil, mutlu insanların bağlılığıyla yakalandığı gerçeğinden artık kimse saklanamayacak diyoruz. Eskiden ‘kaynak’ olarak görülen insanlar artık ‘birey’ olarak değerlendirilerek yönetilmeye çalışılıyor. Dünya geneline baktığımız zaman ‘Human Resources’ dönemi yerini ‘People Management’ dönemine bırakıyor. Çünkü ilk önlemlerin hayatımıza girmesinden beri bir yılı tamamladık ve gördük ki, “Future of Work” başlığı altında incelenirken “insan”ı odağa alan birçok unsur, hızlıca hayatımıza yerleşmiş durumda.

“İş dünyasının ve dünyanın yeni çağı için işverenlerin fikir birliğinde bulunmasını hedefledik”

Hem gündemden dolayı hem de çalışan yönetimi Türkiye merkezli sağlanan coğrafyalara hitap edebilmek için etkinliği online platformda düzenleme kararı aldıklarını vurgulayan Çakıroğlu, “Dünyanın ve sektörümüzün baş döndürücü hızı, ivmesini iyice artırıyor. Ama ne olursa olsun, işimizin temelinde, İnsan ve Kültür yönetiminde 3 kavram her zaman bizimle.

Biz de 3İK olarak, bu yeni dönemde markalarımıza eşlik etmek için sektörümüzün temelini oluşturan ve birbirini anlamlandıran üç kavramı, yani İnsan, Marka ve Deneyim kavramlarını odağımıza alarak markalarımızın tüm stratejilerini ve uygulamalarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 2021 işveren markası zirvemizin temasını da bu yeni dönemi yansıtacak şekilde People-Brand-Experience olarak belirledik.

Bu bağlamda, geçtiğimiz yıllardan da kapsamlı bir programla ülkemizdeki iş dünyasını yönlendiren karar vericilerin karşısına 16 oturum ve atölye çalışmasıyla çıktık. Tabii ki, ne kadar farklı perspektif kazanırsak kendimizi o kadar geliştiririz. İşin bugününde ve İşin geleceğinde kültürel çeşitliliğin kazandırdığı zenginliğe inandığımız için Kanada’dan Pakistan’a, İngiltere’den İsviçre’ye kadar birçok ülkeden değerli konuşmacımız bizimle oldu.

Gerçek başarının; birliktelikten, yani etkileşimden geldiğine inandığımız için geçmiş yıllardan farklı olarak online etkinlik düzenlemenin avantajlarından maksimum faydalanarak, networking (ağ kurma) imkanlarını da tüm ziyaretçilerimizin kullanımına sunduk. Bu sayede katılımcılarımız, birebir görüntülü görüşme veya sanal toplantı odalarında buluşma gibi birçok imkana sahip oldu. İşveren Markası dünyası şimdilik çok küçük. Birbirimizle ne kadar deneyim ve bilgi paylaşabilirsek, sektörümüz hep birlikte o kadar ileriye taşırız dedik ve platformumuz üzerinden 3.000’e yakın etkileşime zemin hazırladık” diye konuştu.