T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği, TÜRSAK Vakfı’nın danışmanlığı ve iş birliği ile sinema öğrencilerinin kısa film projelerini hayata geçirmeleri amacıyla farkındalık yaratan “Geleceğin Sineması” yarışmasında finale kalan 20 proje ön jüri toplantısı sonucu belirlendi. 

Sinema öğrencilerinin nitelikli kısa filmler yapabilmeleri için gerekli maddi ve ayni imkanları yaratabilmek adına T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ile Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK)’nın danışmanlığı ve iş birliğiyle bu yıl 18. kez düzenlenen Geleceğin Sineması yarışmasında finalist isimler açıklandı. Hayallerindeki kısa filmi çekmek için önemli bir adım atan 20 ismin projesi, 16 Nisan Cuma günü gerçekleştirilen ön jüri toplantısının ardından belli oldu. Ön jüri üyeleri bu yıl toplam 160 projeyi değerlendirdi.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden öğrencilerin kurmaca, deneysel, belgesel ve animasyon türündeki projeleriyle katılım gösterdiği yarışmada Deniz Altun’un AhadîSeher Davran’ın AnahtarlarNadir Kağan Kocakaya’nın Anı RüyasıGörkem Arslan’ın ApatiYalçın Dilsiz’in ArmonikaHakan Erdal’ın Bagajdaki YabancıEmirhan Cangül’ün BalıkAyşenur Karasu’nun Biz Bir Aileyizİlcan Edgar Özuluca’nın CevherBaran Kaya’nın Gece GörüşüIşın Akpınar’ın Kırmızı PabuçCüneyt Işık’ın Kuş OlsamFurkan Rıza Demirel’in ManşetDicle Kaplan’ın PatlamaKemal Akçay’ın Portakal Suyu Gibi Hisseden AdamTuran Haste’nin RutubetDerya Eroğlu’nun TekerlerTuvana Simin Günay’ın Uzak İklimlerin KokusuEsen Demir’in Yankı ve Ozan Dindarik’in Yasak Havuç adlı senaryoları finale kaldı.

Finale kalan 20 proje arasından kazanan 10 isim ve yarışmanın birincisi, BKM CEO’su Zümrüt Arol Bekçe başkanlığında; Nişantaşı Üniversitesi / Radyo, TV-Sinema Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Burcu Kurtiş, Yönetmen ve Senarist Emre Kavuk, Oyuncu Yiğit Kirazcı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat‘ın yer aldığı ana jüri tarafından belirlenecek.

Kazanan 10 Projeye Altışar Bin TL Destek Verilecek

18 yıldır T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle gerçekleştirilen Geleceğin Sineması’nda bu yıl 10 projeye altışar bin TL maddi destek ve danışmanlık desteği verilecek. “Geleceğin Sineması” bir yandan Türk Sineması’nın geleceğine giden yolunu aydınlatırken bir yandan da akademik başarıları için film yapması gereken öğrencileri daha iyi projeler hayal edebilmeleri konusunda motive etmeye devam edecek.

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiler ve güncel duyurular geleceginsinemasi.com adresi ve TÜRSAK Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. 

18. Geleceğin Sineması Finalistleri

NOPROJE ADIİSİM SOYİSİM
1AhadîDeniz Altun
2AnahtarlarSeher Davran
3Anı RüyasıNadir Kağan Kocakaya
4ApatiGörkem Arslan
5ArmonikaYalçın Dilsiz
6Bagajdaki YabancıHakan Erdal
7BalıkEmirhan Cangül
8Biz Bir AileyizAyşenur Karasu
9Cevherİlcan Edgar Özuluca
10Gece GörüşüBaran Kaya
11Kırmızı PabuçIşın Akpınar
12Kuş OlsamCüneyt Işık
13ManşetFurkan Rıza Demirel
14PatlamaDicle Kaplan
15Portakal Suyu Gibi Hisseden AdamKemal Akçay
16RutubetTuran Haste
17TekerlerDerya Eroğlu
18Uzak İklimlerin KokusuTuvana Simin Günay
19YankıEsen Demir
20Yasak HavuçOzan Dindarik

Türsak Hakkında

1991 yılında, sinema, televizyon, güzel sanatlar, basın, iş ve politika dünyasından tanınmış 215 üyenin katılımıyla kurulan Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı – TÜRSAK; 30. yılını doldurmuş olan özerk bir vakıftır.

Bugüne kadar onlarca değerli yönetmen, yüzlerce sinema öğrencisi ve sektör çalışanı yetiştiren TÜRSAK Vakfı, sektörel endüstriye kaliteli elemanlar kazandırdı. Diğer taraftan sayısız uluslararası festival, film haftası, yarışma, panel, seminer, sempozyum ve atölye gerçekleştiren, yaptığı yayınlar ve yapımlarla sinema sektörüne ve sektörün bilgi birikimine katkıda bulunan vakıf; aynı zamanda 2005-2008 yılları arasında, Türkiye’nin uluslararası tanıtımı adına en kaliteli, en büyük projelerinden biri olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin organizasyonunu gerçekleştirdi ve festivale şu anki uluslararası kimliğini kazandırdı; festivale kazandırdığı film marketle festivali sinemacıların buluştuğu bir merkez haline getirdi. Kurulduğu günden bugüne kadar ilkeleri ve prensipleri doğrultusunda hareket eden, yegâne amacı halka hizmet etmek olan TÜRSAK Vakfı; gerçekleştirdiği organizasyonlarla kitlelerin bilinçlenmesini sağlayan ve aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunan bir vakıftır. TÜRSAK Vakfı, Mart 2021’den itibaren Cemal Okan başkanlığındaki yeni yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir.