Avantajix.com Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş: “E-Ticaret, Anneler Günü’nde tüm zamanların rekorunu kırabilir. E-Ticaret Sektörü, bu yıl tam kapanma döneminde kutlanacak Anneler Günü’nde tüm zamanların rekorunu kırmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş, 9 Mayıs Pazar günü kutlanacak Anneler Günü için bu hafta online platformlardan yaklaşık 5 milyar TL’lik hediye alışverişi yapılmasını beklediklerini bildirdi.

Anneler Günü öncesi tam kapanma dolayısıyla süpermarketler dışında fiziksel mağazaların tamamının kapalı olmasının, tüketicileri online alışverişe yönlendirdiğini kaydeden Köseibiş, şunları söyledi:

“Süpermarketlerde de artık hediyelik eşya satışı yapılıyor. Birçok kişi hediyelerini marketlerden alabilecek ama asıl hareketlilik online piyasalarda yaşanıyor. E-Ticaret, Anneler Günü’nde tüm zamanların rekorunu kırabilir. Anneler Günü’ne yaklaştığımız şu günlerde önceki yılların aynı dönemine göre dijital mağazalara yönelik 4-5 kat talep artışı var.

Geçen yıllarda online piyasaların Anneler Günü hacmi 1, 1,5 milyar TL aralığında olurdu. Bu yıl Anneler Günü kampanyalar dönemi için online sektörün toplam hacim beklentisi 5 milyar TL. Online alışverişlerde ortalama sepet tutarının da 300 TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Son 2 yılda sepet ortalaması 200-250 TL aralığındaydı.”

HEDİYE TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Zorunlu olarak evde kalınan bu dönemde, hediye tercihlerinin de değiştiğine dikkati çeken Köseibiş, “Annelerimize ağırlıklı olarak yemek yaparken ya da ev işleri sırasında yardımcı olabilecek pratik küçük elektrikli ev ve mutfak aletlerinin alındığını gözlemliyoruz. Ev, bahçe, dekorasyon ürünleri de çokça tercih ediliyor. Çiçek siparişlerinde çok büyük patlama yaşanacak, özellikle son günlerde çiçekçiler talebi karşılamakta zorluk çekecektir.

Bu yüzden çiçek siparişlerinin teslimatını cumartesi gününe kaydırmak daha doğru olacak. Kozmetik, giyecek ve aksesuarlar da hediye olarak çokça tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Cep telefonu, tablet ya da giyilebilir teknoloji ürünleri satışı da ciddi oranda artmış durumda.” diye konuştu.

İLK KEZ ONLİNE ALIŞVERİŞ YAPACAKLARA ÖNERİLER

Köseibiş, Anneler Günü dolayısıyla ilk kez internetten alışveriş yapacaklara da şu önerilerde bulundu:

 Bildiğiniz mağazalardan alışveriş yapın
İlk kez internetten alışveriş yapacaksanız, her gün gittiğiniz mağazaların online alışveriş sitelerini kullanın. Ürünleri, fiyatları az çok bildiğiniz için hata yapma oranınız düşük olur. Hiç tanımadığınız siteler, çok aşırı indirim vaadinde bulunuyorsa, tedbirli olun, hatta o sitelerden uzak durun.

 Sosyal ağlar üzerinden alışverişten kaçının
Buradaki satıcılar genelde serbest girişimciler. Yani kurumsal kimlikleri yok. Bir sorun çıkması durumunda muhatap bulamayabilirsiniz.

 Karşılaştırma sitelerini kullanın
Herkes alışverişte bir ürünü en uygun fiyatla almak ister. Bunun için semt semt, mağaza mağaza dolaşanlar olur. İnternette ise en uygun fiyatlı ürüne ulaşmak son derece kolay. Karşılaştırma sitelerine girerek aynı ürünün en ucuz hangi mağazada bulunduğunu öğrenmek, sadece birkaç saniyenizi alır.

 İndirim-kampanya fırsatlarını kullanın
İnternette kampanyalar, indirimler hiç bitmez. Birçok siteden tamamen ücretsiz olarak alabileceğiniz indirim kodlarını kullanarak fiyatları ucuzlatabilirsiniz. Kredi kartıyla alışverişte bonus veya puan kazanıldığı gibi internette bazı siteler de belirli mağazalardan alışveriş yapanlara ekstra nakit kazandırırlar. Avantajix.com gibi para iadeli alışveriş siteleri tercih edilirse, alışveriş daha da cazip hale gelebilir. Kredi kartı kullanma kaygınız varsa
Kredi kartınızı internet alışverişlerinde kullanmaktan çekiniyorsanız, EFT ya da kapıda ödeme seçeneklerini tercih edin. Bankanızdan sanal kart da alabilirsiniz. Sanal karta, sadece o alışverişte kullanılacak kadar para yüklenerek alışveriş yapmak mümkün.