Aslında şapkanın geçmişine bakıldığı zaman çok eski bir tarihten bu yana hayatında yer edindiğini fark ediyoruz. Şapkalar, yaklaşık 10.000 yıl önce ortaya çıkan şehirlerden çok daha eskidir. 8.000 yıl önce kaydedilen yazıdan daha yaşlıdır. Sadece 4.000 yıl önce kullanılan tekerlekten bile daha önce aramızdaydı. Şapka takan ilk kişi bir mağarada yaşıyor, avlanıyor ve çevrede dolaşıyordu.

Günümüzde artık moda ikonu haline gelmiştir. Bazen saçını beğenmediğin anlarda bir şapkayla kamufle ederek hem kombininin değişime uğramasını sağlıyor hem de artık saçların bir aksesuarla eskisinden daha güzel görünmesini başarıyorsun. Mağazalarda dolaştığında, internet sitelerini incelediğinde onlarca şapka modeli görüyorsun. Peki bu kadar model arasından şapkalarla nasıl kombin yapabilirsin?

Yazın veya kışın dilediğin her mevsim kullanabileceğin ve yüzlerce çeşide sahip şapkalarla istediğin her kombini bu aksesuarla zenginleştirebilirsin. Şapkalarını doğru bir biçimde kombin yapabilmek için farklı formlara sahip kolay şapka modellerini iyi bilmen gerekir. Ayrıca şapka modelleri konusunda seçim yaparken yüz tipin, yüz biçimin, saç rengin ve şeklin gibi detayları göz önünde bulundurman gerekiyor.

Kombinlerinde tarz yaratmak ve auranı değiştirmek için şapka modellerini daha yakından tanımak ister misin? Hem kadınlar hem erkekler için artık popüler hale gelmeye başlayan şapka çeşitleri artık senin de giysi dolabında yer bulacak! Bu yazımızda şapka modellerini senin için daha yakından inceleyeceğiz. Hadi şimdi şapka ile nasıl bir tarz yaratabileceğine dair fikirler verelim.

Şapka Çeşitleri Nelerdir?

Gardırobunu açtın ve kararsızlıkla şapkalarını hangi kıyafetlerinle uyduracağını veya bugünün şapkası hangisi olacağına dair göz gezdiriyorsun. Şapkanın kombinlerinde daima tamamlayıcı olmasını istiyorsun ve hangi şapkayı nasıl kullanırsan görünümünü bir üst seviyeye çıkaracağına dair kararsızlık yaşıyorsun. Öyleyse, kombinlerini hazırlamaya başlayabilirsin çünkü şimdi senin için en sık rastladığımız şapka çeşitlerini anlatacağız.

  • Fedora da denilen fötr şapkalar yuvarlak yapılara ve çoğu kez geniş kenarlıklara sahiptir. Genellikle erkeklerin kullandığı ancak son yıllarda özellikle de kış aylarında kadınlarda da çokça görmeye başladık. Bu tip bir şapkayı deri ceketinle, kabanınla kışın rahatça kombinleyebilirsin. Oldukça şık ve maskülen bir hava yakalamayı sağlayan bir aksesuar olduğunu düşünüyoruz.
  • Kombinine daha asil bir görüntü mü katmak istiyorsun? Bugün daha feminen ve Fransız kültüründen bir parça kopup getiren bir şapkayla karşınızdayız: Cloche şapka. Genellikle malzeme olarak keçe kullanılan ve kışın tercih edilen bir şapka çeşididir. Uzun bir kaşe kabanının tamamlayıcı parçası senin için dolabının vazgeçilmezi olacak!
  • Yazın hem kadınların hem de erkeklerin hasır şapka kullandığını sıkça görürüz. Hem şık tasarıma sahip hem de güneşten koruyucu etkisi vardır ve malzemesi adından da anlaşılacağı üzere hasırdır.
  • Güneş şapkası, adını kullanım alanından alan şapka türüdür. Asıl amaç güneşten korunmak olsa da kadınların aksesuar olarak da tercih ettiği ve etrafı geniş olan özellikle yüzü ve boynu güneşten korumak için ideal olan şapka türüdür. Bu tip şapkaları keçe türü materyaller değil daha hafif ve terletmeyen materyallerden tercih etmek gerekiyor.
  • Günlük hayatımızda da en sık rastladığımız spor kombinlerinin en önemli aksesuarı halini alan siperli şapka diğer adıyla spor şapkası modeliyle karşınızdayız. Günlük kullanım için en uygun şapkadır. Ayrıca her kesime hitap eden popüler bir şapka modelidir. 
  • Bereler, kadın, erkek veya çocuk fark etmeksizin hepimizin dolabında işlevselliği sayesinde yer almayı başarmıştır. Kış aylarında soğuktan korunmak için kullandığın berelerle istediğin spor görünümünü sağlayabilirsin. Dilersen özel günler için şık bir kombin oluşturmak da mümkün!
  • Balıkçı şapkalar da oldukça spor ve adından da anlaşıldığı üzere balıkçıların tercih ettiği ancak günümüzde kadınların da erkeklerin de bolca kullandığı bir şapka türüdür. Yaz aylarında çoğunlukla tercih edildiğini görüyoruz.

Şapkalarla Nasıl Kombinler Yapabilirsin?

Onlarca çeşit şapkaları kombinlerinde en doğru şekilde kullanarak tarzında değişimler yapman mümkün. Gel şimdi şapka çeşitleriyle birlikte kombin fikirleri paylaşalım ve sen de böylece dolabını renklendirebilirsin!

  • Hasır şapkanı çiçekli yazlık bir elbisen ile ve sandaletlerin ile birlikte kullanabilirsin. Erkekler için ise keten salaş bir gömlek ve açık renkli bir şort kombininin hasır şapka ile çok uyumlu olduğunu düşünüyoruz!
  • Fedora yani fötr şapkanı dilersen uzun kaşe bir kaban ve kısa bir bot ile kombinleyebilirsin. Ayrıca fötr şapkanın deri kabanla da çok şık duracağını düşünüyoruz. Gardırabunun başına geçmelisin ve bu kombinin sende nasıl duracağını mutlaka denemelisin!
  • Spor şapkaları yani az önce de bahsettiğimiz siperli şapkaları eşofman ve sweatshirtle kombinleyerek spor görünümünde farklı bir tarz yakalayabilirsin.
  • Kışın gardıropların daimi üyesi olan bereleri siyah bir kazak, mavi boyfriend jean ve şişme montlarla birlikte kullanabilirsin. Görünüşündeki değişimi şimdi tekrardan fark etme zamanı!
  • Siyah mini etek ve blazer ceket ile topuklu ayakkabınızın üzerine parlak ve deri bir kasket şapka takarak kombinin hareketlenecektir.
  • Vintage ruhuna biraz daha yaklaşmak istersen döpiyeslerinin üzerine cloche şapka takabilirsin. İstersen yine cloche şapkaları pantolon ceket takımlarında da tamamlayıcı parça olarak kullanabilirsin.
  • Tüm bu kombinleri hayalinde canlandırdığında şapkasız dışarı çıkmak istemeyeceğini biliyoruz. Şimdi, senin için aklını başından alacak bir öneriyle geldik! Birbirinden farklı ve dilediğin her çeşit şapkalara ulaşmak mı istiyorsun? Eğer öyleyse ecanta.com.tr fırsatlarını kaçırma!
  • Kullandığın şapkaya ek olarak atkı veya şal kullanarak kombininin görünümüne çekicilik kazandırabilirsin. Farklı aksesuarlar kullanmak da sönük bir kombinin dikkat çekici olmasını sağlayacaktır. Peki şık ve yumuşak kumaşa sahip bir atkı ister misin? İşte eçanta sizin için burada!
  • eçanta aracılığıyla dilediğin modelde ve renkte aksesuarlara ulaşmak için tıklayınız
  • Şimdi, ihtiyacın olan ne varsa eçantaya yazarak bu mevsimin kombinlerini oluşturmaya başlayabilirsin. Üstelik kolay ödeme ve güvenli alışveriş imkanı sunarak müşterilerin de her geçen gün daha fazla tercih etme sebebi oldu. Gel, kombinlerine ecanta sayesinde canlılık getir ve artık günün yıldızı sen ol!

Şapka Temizlerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Şapkanın şekli ve dokusu zarar görmeden nasıl temizleyebileceğini biliyor musun? Hepimizin aklında bu soru mutlaka var. Zaman içerisinde şapkalar günlük kullanımdan kaynaklanan her türlü kiri, kiri veya ter lekesini toplar ve kısa sürede yeniden giyildiğinde daha kötü görünebilir. Bu nedenle, bir şapkayı doğru şekilde nasıl temizleyeceğini öğrenirsen uzun yıllar boyunca şapkalarının en iyi durumda kalmasını sağlayabilirsin. Peki şapka temizliği nasıl yapılır gel bu sorununa çözüm bulalım.

  • Şapkaların temizliğinde öncelikle şeklinin bozulma ihtimalinden dolayı makineye atılması önerilmez. Bunun yerine elinde kendin temizlemen gerekir.
  • Önce işe bir lavabo veya leğeni soğuk veya ılık suyla doldurarak başlayın ve biraz hafif çamaşır deterjanı ekleyin.
  • Ardından, kiri çıkarmak için şapkayı suda birkaç dakika masaj yaparak ters çevirin Birkaç dakika suda bekletmen iyi olacaktır.
  • Suda beklemiş şapka iyice yumuşayacaktır. Tüm sabun kalıntılarını gidermek için suyla iyice durulayın. Bu esnada şapkayı bükmeyin veya sıkmayın.
  • Artık işlem tamam! Şapkanın kuruması için açık hava bir yere bırakabilirsin.

Şapkalarını Hangi Sıklıkta Yıkamalısın?

Bu sorunun cevabı, ne sıklıkta giydiğine ve ne kadar kirli olduğuna bağlıdır. Koku ve kirden kaçınmak için şapkanı her mevsim en az iki ila üç kez yıkaman önerebiliriz. Tabii ki, en sevdiğin şapkada yaşıyorsanız, bunun daha sık yapılması gerekir.