Kısa bir süre önce Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği yeni düzenlemeyle birlikte 8 yaş ve 160 bin km altındaki ikinci el araçlarda ekspertiz belgesi zorunlu hale getirilmiş oldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, tüketicilerin uzun yıllardır yaşadığı tedirgin ve güvensizliğin son bulması adına alınan kararın sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Emre, “İkinci ele olan talep, asli işi ikinci el araç alım satımı olmayanların da pazara dahil olmasını, yeni hileleri ve dolandırıcılık vakalarını da beraberinde getirdi. 2020 yılında yaptığımız ekspertiz işlemlerinde ortalama her 100 araçtan 9’unun pert (ağır hasarlı) olduğunu tespit etmiştik. Düzenlemeyle ikinci el araçlara duyulan güven artacak.” dedi.

İkinci el araç ticareti yapan işletmeler, yeni düzenlemeyle birlikte 8 yaş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için, satıştan önceki 3 gün içerisinde ekspertiz belgesi alacak. Ekspertiz işletmelerinde TSE ve HYB belgesinin kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, otomobillerdeki değişen, boyanan parça, yüksek kilometre gibi hususların güvensizlik sebebiyle zaman içerisinde tüketiciler arasında güvensizlik duygusu yarattığını belirtirken, tarafsız ve bağımsız, kurumsal ekspertiz şirketlerinin önemine dikkat çekti. 

Emre, “Uzun yıllardır vatandaşların yaşadığı tedirginlik ve mağduriyetlerin son bulması adına alınan karar oldukça olumlu ve sevindirici bir gelişme. 2020 yılında satışı yapılan 8,2 milyon aracın yüzde 65’i ekspertiz işlemine tabii olurken, düzenlemeyle birlikte bu oranın uzun vadede yüzde 95’e ulaşacağını öngörüyoruz.

İkinci ele olan talep, asli işi ikinci el araç alım satımı olmayanların da pazara dahil olmasını, yeni hileleri ve dolandırıcılık vakalarını da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıl yaptığımız ekspertiz işlemlerinde ortalama her 100 araçtan 9’unun pert (ağır hasarlı) olduğunu tespit etmiştik.  Düzenlemeyle ikinci el araçlara duyulan güven artacak.” dedi.