Yemek kartı kullanımının sağladığı faydalar, ister büyük ister küçük ölçekli bir işletme olun, firmanızı ve personelinizi daha iyi konuma getirmekte büyük rol oynuyor. Okul, yakıt istasyonu, hastane, e-ticaret şirketi ya da farklı sektörlerde faaliyet gösteren herhangi bir firmanın çalışanları için sunduğu yemek kartı kullanım hakları, personelin motivasyonunu arttırmakla birlikte onlara ek gelir sağlama açısından da avantaj sunuyor. Bu bağlamda size özel derlediğimiz hangi yemek kartı en iyisi sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilir ve yemek kartı hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yemek Kartı Nedir?

Yemek kartı, çalışanların mesai saatleri içerisindeki yemek sorununa çözüm sunmak üzere geliştirilen bir hizmettir. Eğer bir işverenseniz ve personelinize yemek verme konusunda etkili, düşük maliyetli ve yaygın kullanımlı bir çözüm arıyorsanız, yemek kartı avantajlarıyla birlikte tam size göre bir uygulama olabilir. İçine belirli miktarda bakiye yüklenebilen ve mesai saatleri içerisinde ya da dışarısında istendiği şekilde kullanılabilen yemek kartları, restoran ve kafe gibi gıda işletmelerinde geçerli oluyor. Ayrıca sadece yemek değil, alışveriş yapma imkanı da bu kartlarla kullanıcılara sunuluyor.

Şirketlerin çalışanlarına verdiği yemek kartları, anlaşmalı marketlerdeki alışverişler esnasında da kullanılabiliyor. Hatta kart yanınızda olmasa dahi cep telefonunuza indireceğiniz uygulamadan mobil ödeme kodu alarak alışverişinizi tamamlamanız da mümkün. Bu sayede öğle aranızı ofisinize yakın restoran ve kafelerde değerlendirebilir ya da haftalık gıda alışverişinizi yaparken aile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Üstelik karta özel indirim ve avantajlar da sizi bekleyen ekstra faydalar arasında.

Yemek Kartlarının Özellikleri Nelerdir?

  • Yemek kartları, firmaların çalışanları için belli bir miktar ücret yüklediği özel kartlardır. Bu ücretin miktarı 4857 İş Kanunu’nda belirlenmiş olup güncel ekonomiye göre değişkenlik gösterir.
  • Yemek kartları genel olarak yeme içme işletmeleri, firmalar ve çalışanlar arasında bir köprü vazifesi görür.
  • Yemek kartı uygulaması esasında yemek kuponu / yemek fişi olarak başlamıştır. Günümüzdeki satın alma alışkanlıkları ve gelişen teknoloji ile birlikte kart kullanımının yaygınlaşması üzerine kupon ve fiş, yerini karta bırakmıştır. Günümüzde yemek kartı kullanımı, büyük küçük sayısız şirket tarafından yaygın olarak kullanılıyor.
  • Kullanıcılar, tıpkı kredi kartı kullanımı gibi, yemek kartlarını şifreli olarak da kullanabilir. Bu, tamamen kullanıcının inisiyatifine bırakılmış bir uygulamadır.
  • Yine bu mobil uygulamalar sayesinde kullanıcı, kartındaki bakiyeyi dilediği zaman dilediği yerden görüntüleyebilir, kartının kullanıma uygun olan bakiyesine bakarak alışverişlerini planlayabilir.
  • Yemek kartları ile temaslı ve temassız ödeme yöntemi mümkün. Yemek kartı isimlerine göre değişen mobil uygulamalar kullanılarak alışverişler mobil olarak da karşılanabiliyor.

En İyi Yemek Kartı Hangisidir?

Hangi yemek kartının daha iyi olduğuna karar vermeden önce genel olarak yemek kartlarının avantajlarına değinmek gerekir. Yemek kartlarının hem personele hem de şirkete sunduğu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İşletmeler, yemekhanelerin getireceği ek maliyetlerden, risklerden ve olası tehlikelerden uzak durmuş olur.
  • Çalışanlarına yemek kartı sunan işletmeler, onlara geniş bir özgürlük alanı tanıyarak aksi halde yer gün yemekhaneden yemek yiyerek daha kısıtlı bir öğle yemeği vakti geçirmelerinin önüne geçer.
  • Yemek kartı uygulamasına geçen işletme sahipleri, SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Primi, KDV, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi vergilerinden muaf olur.
  • Çalışanlar, yemek kartlarını kullanarak ofis dışında öğle yemeklerini yiyebilir, sosyalleşebilir ve iş yerine daha motive bir biçimde dönüş yapabilir.
  • Yine çalışan tarafından baktığımız zaman market ve mağazalarda da geçerli olan yemek kartlarıyla personel, alışverişlerinin bir kısmını yemek kartlarıyla yaparak aile bütçesine katkıda bulunabilir ve kendisine ek bir gelir kaynağı oluşturabilir.
  • İşletmelerin yemek kartı kullanarak ciddi bir vergi avantajı sağlaması mümkündür.

Yemek kartı dendiğinde akla birçok tanıdık ve güvenilir firma gelir. Hem işletme hem de personele sayısız fayda sunan en yaygın yemek kartı olan Sodexo Avantaj, sektörün liderleri arasında konumlanmayı başarıyor. Siz de işletmenizi ileri taşıyacak Sodexo Avantaj yemek kartını tercih ederek maliyetlerinizi kontrol altında tutabilir ve personel motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.