İran’da 3 ay önce kadınlara karşı uygulanan şiddeti kınamak için başlayan protestolar, 1979 İslam Devrimi’nden bu yana hükümete yönelik en ciddi meydan okumaya dönüştü.16 Eylül’de başlayan protestolar, Tehran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve gözaltında olduğu sürede komaya girerek hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için düzenlendi.Amini, 13 Eylül’de başörtüsünü “hükümet standartlarına uygun olarak” takmadığı için gözaltına alınmıştı.O günden beri protestocular, güvenlik güçlerinin ölümcül baskılarına karşı mücadele ediyor.

Geçtiğimiz yıl başta ülkemiz de olamak üzere,Avrupa ve Mısır da adından çok söz ettiren ve çok sayıda başarılı konserler veren İranlı-İtalyan besteci ve piyanist Kiann, İran’da kadın özgürlük hareketi olarak başlayan halk devrimine güzel bir beste ithaf etti.

Viyana’da ikamet eden Kiann, bu besteyi arkadaşı ve aynı zamanda insan hakları çalışmaları ile tanınan yıldız kemancı Yury Revich ile kaydetti.Besteci geçmişte de “Viyana” adlı bestesini yine Yury Revich ile beraber seslendirip kaydetmişlerdi.
Şimdide bu proje ile halkın, rejimin ,acımasız şiddetine maruz kalanların sesi olmayı amaçlıyorlar.

Halen İran da her gün temel insan hakları ihlal ediliyor. Genç İranlı protestocular ve aktivistler dövüldü, tutuklandı ve öldürüldü.
Kiann, her sesin önemli olduğuna inanıyor ve bu onun ülkedeki başkaldırılara katkıda bulunma şekli.

Kiann’ın bestesinin adı “Kadın, Yaşam, Özgürlük”.

Bu slogan, başörtüsü hükümet standartlarına uygun olarak takılmadığı iddiasıyla polis tarafından tutuklanıp dövüldükten kısa bir süre sonra Tahran’da bir hastanede hayatını kaybeden 22 yaşındaki İranlı kadın “Mahsa Amini”nin ölümüne tepki olarak popüler hale geldi.

22 Aralık da yayınlanan olan, aydınlık bir yarının bizi beklediğine dair umut mesajı veren müzik videosunun çekimleri Mozart’ın Idomeneo’sını yönettiği Viyana da ki “Palais Audrsperg” çekildi.Video nun koreografisi genç yetenekli Avusturyalı koreograf ve dansçı Ilina Eder tarafından yaratılan ve İranlı kadınların son 42 yıldır reddedilen, vücutları ve kıyafetleri konusunda kendi tercihlerini yapma arzusunu gösteren muhteşem bir modern dans gösterisi.

Geçtiğimiz ekim ayında İstanbul da konser veren sanatçı Kiann “Fredoom” adlı eserini de konserinde Mahsa Amini ve İran da ki bütün kadınlara ithaf etmişti.