Bütçenizi Koruyun, Sağlığınızdan Ödün Vermeyin: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Rehberi

Tamamlayıcı sağlık sigortası günümüzde sağladığı avantajlar sayesinde fazlaca tercih edilir. Özellikle yakın dönemde karşılaşılan virüs salgını ile birlikte bu sigortanın önemi bir kere daha anlaşılmıştır. Önemli olan hastalanmadan önce, sağlıklıyken tedbir alarak zor zamanları kolay bir şekilde atlatmaktır.

Bu kapsamda tamamlayıcı sağlık sigortası tüm ailenin zor hastalık süreçlerini, rahat bir şekilde atlatabilmesi adına önemlidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası yani TSS, günümüzde birçok insanın faydalandığı bir sigorta poliçesidir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından Nasıl Faydalanılır?

Tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanmak için öncelikle kişinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olması gerekir. Yani en başta SGK kapsamında bir sigortası bulunmalıdır. Bu şartı sağlayan kişiler, anlaşmalı hastanelerin imkânlarından kapsamlı bir şekilde faydalanabilir. Bilindiği gibi SGK, özellikle söz konusu özel hastane olduğunda her türlü maliyeti karşılamayabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak çok küçük primlerle özel hastanelerden faydalanmak mümkün olabilir.

TSS kişileri özel hastanelerde ortaya çıkabilecek büyük maliyetlerden kurtarıp kapsamlı hizmet veren hastanelerde kişinin sağlık sorunlarının tedavi edilmesine olanak sağlar.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamı Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının diğer tüm sigortalarda olduğu gibi belirli bir kapsamı vardır. Peki, bu kapsam içerisine hangi hizmetler girer? Tamamlayıcı sigorta içerisine giren hizmetler arasında tahlil, muayene, tetkik, ayakta tedavi hizmetleri, refakatçi, oda, diyaliz gibi hizmetler yer alır. Eğer bu kapsamların dışında bir hizmet alınması gerekir ise bunu ek teminat paketleri ile tamamlamak mümkün olabilir. Bu sayede kişi daha kapsamlı bir sağlık sigortasına sahip olur.

TSS’nın kapsamında olmayan da durumlar vardır. Kapsam dışı hizmetler esasen kişinin anlaşmalı olduğu sigorta firması ile yaptığı anlaşmaya bağlıdır. Bu durum sigorta firmaları arasında farklılık gösterebilir. Ayrıca kişi hastalık sürecinde sigorta poliçesinden faydalanamaz. Yani kişi sigorta poliçesine girdiği anda sağlığı yerinde olmalıdır. Sonradan ortaya çıkabilecek hastalıklar bu sigortanın konusunu oluşturur. Sigortanın kapsam dışı kalacağı konulardan bir tanesi de kişinin SGK sigortasının aktif olmaması durumudur.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimler İçindir?

Bu sigortayı SGK gibi devletin sosyal güvenlik hizmetinden yararlananlar yaptırabilir. Yani kişi SGK’lı değil ise tamamlayıcı sağlık sigortasından da faydalanamaz.

Bir diğer unutulmaması gereken konu da bu sigortanın bireysel olduğudur. Eğer kişi ailesi için de tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak isterse her bir birey için ayrı prim yatırmak zorundadır. Fakat bazı sigorta şirketleri, ailelerine de tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişilere farklı ve uygun seçenekler sunabilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hangi Hastaneleri Kapsıyor?

TSS, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağladığı sigorta desteğinin kalanını tamamlayan bir sigorta türüdür. Bu anlamda tamamlayıcı sağlık sigortasından tüm ülkedeki SGK anlaşmalı özel hastanelerde faydalanmak ve bu sağlık kuruluşlarında tedavi görmek mümkündür.

Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken şey özel hastanenin SGK ile anlaşmalı olmasıdır. Bunun için ise SGK ile anlaşmalı hastaneleri bulabilir ve bu kapsamdaki dilediğiniz hastanede tedavi olabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Özel Sağlık Sigortasından Farkı Nedir?

Bu iki sigorta arasındaki en temel fark özel sağlık sigortalarından yararlanan kişiler için SGK anlaşma şartı aranmamasıdır. Yani özel sigorta ile sigorta şirketi anlaşması bulunan tüm özel sağlık kurumlarında tedavi olunabilir. Bu nedenle özel sigortalardaki prim oranı, TSS oranına göre daha yüksektir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasındaki amaç, SGK kapsamında olan kişilerin sigorta tarafından karşılanmayan tedavi hizmetlerini almasına yönelik destek çıkmasıdır. TSS, özel sigortalara oranla daha uygundur ve prim ödemeleri daha küçüktür.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Nedir?

Bu sigortadaki fiyatlar, kişinin hayatını sürdürdüğü şehre ve sigorta hizmeti aldığı firmaya göre farklılık gösterebilir. Ayrıca sigorta kapsamı da maliyet açısından belirleyicidir. Örneğin kişiler arzu ettikleri takdirde ek teminatlara da başvurabilirler. Bu durumda hizmet alanı genişleyecek ancak poliçenin fiyatı da artacaktır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası için sigorta şirketlerinden fiyat takibi yapmak mantıklı olabilir. Sigorta firmaları farklı ödeme planı, seçenek ve avantajlar sunabildiğinden direkt olarak sigorta şirketi ile irtibata geçerek tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları hakkında detaylı bilgi alınabilir.