GÜLNAZ ÇALIKOĞLU

Sosyal Terapist Doçent, Yazar

Evet, günümüz çağında maalesef zaman geçtikçe insan ilişkileri iyiye gideceğine kötüye gidiyor. Temel sorun ise apaçık ortada olmasına rağmen, kimsenin buna kulak asmayıp hafife alıp kendince doğru yaptığını sanıp kulaktan dolma bilgilerle kendine buyruk yola gitmesidir.

Çoğu seminerde altını çizerek ifade ettiğim konuya tekrar yer vermek istiyorum çünkü temel sorun tam da bu. Yeni bir telefon aldığınızı düşünün beraberinde kılavuzuna muhakkak el atıyorsunuz yanlış yapmamak adına telefonu doğru kullanmak için ve bozulmasını istemediğiniz için, öyle değil mi? Ama temel bilgisine sahip olduğunuz telefonda fazla zorlanmazsınız zaten biliyorsunuzdur çünkü kılavuzunun öncesinde okudunuz.

O telefonu kul icat etti, Yaradan’ın yarattığı kul. Seni de yaradan yarattı ve sen insan olarak çok daha değerli olmana rağmen, neden kılavuzunu okumuyorsun ve kılavuz dururken başkalarından medet umuyorsun? Allah bizlere insana tüm insanlara insanlık kılavuzunu misallerle vermiş. Birbirimize insan olarak nasıl davranılması gerekiyorsa örnekler vermiş olmasına rağmen.

Gerçekten anlam veremiyorum, insan olup yaradanın verdiği tek toparlanmış halde bize yaradılışımıza ek hediye olarak lütfedilen yüce Rehberi tek Kitabı kendi anlayacakları dilde en azından merak edip beni yaratan neler demiş diye okumayanları hiç anlamıyorum.

Yüzlerce kitap okuyorlar ve kendisini yaratanın verdiği tek kitabı okumuyor. Bu nasıl bir mantık? Oku evet yaradanın yarattığı kulların yazdıklarını da oku, araştır kendini geliştir ama önce temelde seni ve o kitapları yazanların verdiği kitabı oku. Mantıklı olan bu. “Usta varken çırağa soru sormam ben mesela “
Kısacası demek istediğim, insanların temel sorunu bu. Eksiklik temele dayalı maalesef. İnsanlar çareleri cevapları başka yerde arıyorlar, halbuki bütün bilgiler hepsi bir kitapta yer alıyor. Bilseler her şey farklı olacak.

İnsan insana daha farklı bakacak. İlişkiler yerine oturacak. Kimse kimseyi savurmayacak. Herşey özel, her şey çok güzel. Nasıl ki meyve sebze çeşitleri varsa, insanlar da öyle farklı farklı görünümüyle faydaları ile… Seninle aynı olamaz ki zaten.

Parmak izleri bile her insanın farklı. Kendini bilmek olduğu gibi sevmek, karşıdakini olduğu gibi benimsemek görmek, kabullenmek değerini bilmek. Allah herkese aynı özellikler vermiş yaradandan ötürü sevmek…

Sevmek. İnsan olarak sevmek sevebilmek…
Günümüzün temel eksikliği herkesi yaradılışı ile kabullenmek ve değiştirmeye çalışmamak, orijinal ayarlarıyla oynamamak…

Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum, sağlık, sevgi ve huzur dolu nice bayramlar diliyorum.
Sevgilerimle…