Dream Project Ceo’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Ataman geçen yıl yoğun bir katılım gören ve bu sene 9-10 Ekim’de Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde ikincisi gerçekleşecek olan İTF (İstanbul Turizm Fuarı) ile ilgili fuarın genel yapısı, amaçları ve Türkiye turizmine katkıları gibi konularda sorularımızı yanıtladı…

Geçtiğimiz yıl düzenlenen İstanbul Turizm Fuarı, katılımcılar tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Fuar sizin beklentilerinizi karşıladı mı?

Geçen yıl İstanbul Kongre Merkezi’nde 3 bin 712 metrekare alanda düzenlenen ITF’ye ilk  kez düzenleniyor olmasına rağmen 13 bin 500 turizm profesyoneli ziyaret etti, 50 ülkeden 250 satın alıcı hosted buyer olarak yer aldı. Ziyaretçi, stantlı katılımcı ve hosted buyerların online randevu sistemi ile aldıkları toplantılar neticesinde fuarda 6 bin 500 B2B görüşme yapıldı. Turizm Zirvesi kapsamında ulusal ve uluslar arası çok önemli konuşmacıları ağırladık ve oturumlara ilgi büyüktü. ITF Gala Party’de katılımcılar ve hosted buyerlar doyasıya eğlendi. Fuar ve fuar kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliklere olan ilgi beklentimizi tam anlamıyla karşıladı.

İstanbul Turizm Fuarı organizasyonunda bu yıl katılımcıları neler bekliyor? Fuar hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz?

9-10 Ekim 2024 tarihlerinde ikinci kez gerçekleştireceğimiz fuarımıza yoğun bir ilgi var. Artan talep sebebi ile 10 bin metrekarelik bir alana sahip olan Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi artık İstanbul Turizm Fuarı’nın yeni adresi olacak. Ayrıca bu yıl yepyeni bir konseptle turizm sektörünü buluşturacağız. Fuar katılımları tek tip hazırlanan stantlarda olacak. Stantlarda katılımcı firmaların ihtiyacı olan tüm dekor, teknik, toplantı odaları, baskı ve halı ile anahtar teslim verilecek. Böylece katılımcıların daha ekonomik ve şık stant ile fuara katılımı sağlanmış olacak. Bu sistem ile firmalar arasındaki stant rekabeti ortadan kalkarken firmaların stant hazırlıkları için harcayacakları zaman ve maliyet faydası sağlanmış olacak. Stantlar 9 metrekareden 400 metrekareye kadar her alan için sunulabilecek.

Geçen yıl fuar ‘Turizm sektörü tüm renkleriyle bir araya geliyor’ mottosuyla gerçekleştirilmişti.  Bu yıl fuarın ana teması ve öne çıkan yenilikleri nelerdir?

Bu yıl 3 mottomuz var. ‘’Yeni Yerinde’’, ‘’Anahtar Teslim Stantlar ile ‘’,‘’ Turizm Sektörü Tüm Renkleriyle Bir Araya Geliyor’’ 

Fuarın katılımcı profili nasıl? Katılımcılara sağladığı avantajlardan bahsedebilir misiniz?

Katılımcı Profiline Bakacak Olursak; Oteller, Seyahat Acenteleri, Tur Operatörleri, İncoming, Outgoing, DMC, Incentive firmaları, Ülkeler, Kongre Büroları, Tanıtım Büroları, Tatil Bölgeleri, Ulaşım Şirketleri (Hava Yolları, Turizm Taşımacılığı, Araç Kiralama Hizmetleri), MICE firmaları, Toplantı Destek Firmaları – Servis Sağlayıcılar, Yat ve Kruvaziyer Turizmi Şirketleri yanı sıra sağlık kuruluşları (hastane-klinik-acente)  ağırlanıyor olacak.

Ziyaretçi profili ise; Türkiye ve dünyadaki turizm profesyonelleri, Ulusal ve Uluslararası Tur Operatörleri, Seyahat Acenteleri, Otel ve Etkinlik Mekanları, Kurumsal firmaların satın alıcıları ve karar mercileri, Toplantı Destek Firmaları/Servis Sağlayıcılar, Ülkeler, Cvb’ler, Diplomatik Temsilcilikler, MICE firmaları’dan oluşmaktadır.

Geçen yıla göre talebin 1.5 kat artmasını bekliyoruz. Bu yıl yeni firmaların yanı sıra geçen yılki katılımcılar da daha büyük metrekarelerde yer almakta. 15 binin üzerinde turizm profesyonelinin ziyaret etmesini, fuarda otel ve acente kontartları yapılırken erken rezervasyon kampanyalarının startı burada verilmesini ve yeni sezon anlaşmalarının ilk imzasının da burada atılmasını hedefliyoruz. Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek ‘Turizm Zirvesi’ nde bu sene 7 ayrı konu başlığında ulusal ve uluslararası birçok önemli konuşmacı yer alacak. Sektördeki sorunlar, turizmin yeni trendleri, dünya turizm gündemi gibi konuların masaya yatırılacağı zirve sahnesiyle de çok konuşulacak. 9 Ekim akşamı Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirilecek ITF Gala Party ile katılımcı ve hosted buyerlarlar eğlenirken networklerine de devam ediyor olacak.

Fuarın uluslararası katılımcıları ve ziyaretçileri çekme stratejisi nedir ve bu strateji geçmiş yıla göre nasıl gelişti?

Öncelikle tüm uluslararası fuarlara katılım sağlayarak hedef katılımcı ve ziyaretçiye ulaşarak fuarımızı anlatıyoruz. Sosyal medya kampanyaları, saha ziyaretleri, yurtiçi ve yurtdışı medya iş birliklerimiz ile fuarın sektör içinde duyurulmasını sağlıyoruz. Yıl boyu tüm ekibimizle uluslararası satış ve pazarlama faaliyetlerine önem vererek bunun gelişmesi için elimizden geleni en iyi şekilde yapmaktayız.

Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi gibi büyük bir mekanda fuar düzenlemenin avantajları ve zorlukları neler?

Öncelikle büyük olduğu için tercih ettiğimizden dolayı bu anlamda bir dezavantajdan bahsedemeyeceğim. Denize sıfır olması, 3500 araçlık otoparka sahip olması, geniş konferans salonunun bulunması en önemli avantajlarından. Operasyonel anlamda oldukça rahat bir fuar alanı aynı zamanda ulaşım olarak da tüm katılımcıları memnun edeceğine eminim.

İTF’nin genel olarak Türkiye turizmine katkısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Öncelikle İTF ‘de 15 binin üzerinde ulusal ve uluslararası sektör profesyonelini bir araya getiriyoruz. Uluslararası katılımcılar ile sağlanan iş birliği ülkemizin turizm anlamında ticari hacminin arttırılmasında önemli bir rol oynamakta. Amacımız ülkemizin tüm destinasyonlarını tanıtmak, Türkiye adını uluslararası arenada en üst seviyeye taşımaktır. Turizm Zirvesi ile de ele aldığımız konular sektörün gelişimine önemli katkı sunmaktadır.

Hosted Buyer programı ile ilgili detayları paylaşır mısınız? Bu programın İTF’nin başarısına katkısı nedir?

Bulunduğu ülkede Türkiye ile en fazla işbirliği yapan ve gelecekte iş birliği yapma hedefi olan acente ve tur operatörlerinin yöneticilerini hosted buyer olarak davet ediyoruz. Fuarımıza özel hazırlanan B2B Online sistem aracılığı ile fuardan 2 hafta önce katılımcılar ve hosted buyerlar randevu tarih ve saatlerini belirleyerek stantlarda görüşme sağlamaktadır. Aynı zamanda ilk kez profesyonel turizm ziyaretçisini de bu sisteme dahil ederek katılımcılar ile ziyaretçilerin de B2B toplantı yapmalarını sağlıyoruz.

İTF’de networking etkinliklerinin yanı sıra, Boğaz turu ve Gala Partisi gibi sosyal programlar da gerçeklecek. Bu etkinlikler, katılımcılar için ne gibi fırsatlar sunuyor? Fuar deneyimine sağladığı katkılardan bahsedebilir misiniz?

Bu sene gala partimiz 9 Ekim akşamı Swissotel The Bosphorus Otelde gerçekleşecek. Çok detaylı ve titiz bir şekilde hazırladığımız parti exhibitior ve hosted buyerlarımıza yıllarca konuşacakları muazzam bir deneyim yaşatacak. Sosyal programlar ile katılımcılar bir araya gelerek network sağlanmaktadır. Ağırladığımız hosted buyerlarımıza şehrimizin güzelliklerini göstermek, destinasyon tanıtımı yapmak için boğaz turu etkinliğimiz çok kıymetli.

Röportaj: Gözde Uzun