Odeabank’ın sanat platformu O’Art, Özge Topçu’nun mekâna özgü yerleştirmesi ’Işıklık / Skylight’ ile Türkiye’de video sanatını mercek altına alan eş zamanlı sergi etkinliği ’Senkron’ kapsamında yer alıyor. Begüm Güney küratörlüğünde Kılıç Ali Paşa Hamamı’na uygulanan dijital yerleştirme, 15 Mayıs 2021 tarihine kadar sanal ortamda Odeabank web sitesi üzerinden gezilebilecek.

Odeabank O’Art, fiziksel olarak bir araya gelmenin kısıtlandığı bu günlerde 2021 yılının ikinci sergisi ‘Işıklık / Skylight’ı çevrimiçi olarak sanatseverler ile buluşturuyor. Özge Topçu, sergide dijital sanat ile mekâna özgü enstalasyonu bir araya getiriyor. Sanatçı, son çalışmalarında ele aldığı geometrik form olan 4 boyutlu hiperküpü, Kılıç Ali Paşa Hamamı’nda yeniden kurguluyor ve mekanla etkileşime geçiriyor.

İngiltere’nin ikinci büyük sanat ödülü olan The MAC International Art Priz’a da aday gösterilen Özge Topçu’nun ışık heykeli, ilk kez sergilendiği Kılıç Ali Paşa Hamamı’nda formun izdüşümlerini ışık ile yeniden dönüştürüyor. Bu form, modern geometride dört boyutlu teseraktın doğurduğu bir yıldız formu olarak öne çıkıyor. Sanatçı, seriye hakim bu formla reel bir varlık alanına ait olmayan bir düşüncenin -‘Düz Dünya’ teorisinin geri gelişini, tüm öznel çağrışımlardan arındırarak; yatay, dikey ve diyagonallere indirgiyor. Selçuklu, Osmanlı ve Geleneksel Türk Mimarisinde de karşılaştığımız yıldız motifini oluşturmasının keşfi -Kılıç Ali Paşa Hamamı’na yerleştirilen ‘Işıklık / Skylight’ bu mimari öğelerin eşliğinde kurgulanan, enstalasyonun mekanla ilişkisi daha yayılmacı bir tavrı taşırken – tarihsellikten – mekanın belleğinin korunan sürekliliğinden besleniyor. Özge Topçu, ‘Işıklık / Skylight’ sergisiyle ‘Düz Dünya’ teorisine karşıt ifadesi çevreyi ve sosyal yapıyı oluşturan unsurların bir araştırması olarak; epistemolojideki bu geri dönüşün nedenlerini anlamaya çalışmaktadır.

Özge Topçu, sergiyle ilgili açıklamasında; “Dataya sahip olanın gücünün artmasına karşın, datanın anlamlı hali olan bilgiye veya bilgeliğe olan rağbet gitgide azalıyor. Hamamın ışıklık kısmını yer ve gök arasında bir arayüz gibi gördüm. Kamusal ve özel arasındaki ayrımın geçirgen hale geldiği bir arayüz.” dedi. 

Küratör Begüm Güney ise: “Özge Topçu’nun araştırdığı ‘bilimsel bilgi’nin dönüşümüne bir önerme olarak; “post-truth” olgusu ile cevap vermek ayrıca mümkün. Ardılı olduğu kavramın kabul görmediği bir zamana ait anlamında kullanılan bu kavram; ‘doğru ve hakikatin’ (olgusal gerçekliğin) önemini yitirdiği bir döneme işaret etmektedir. Topçu bu çevrimiçi sergi ile geçmişin ve bugünün tarihsel, sosyal ve fiziksel ortamının kesiştiği, yaratılan bir melez mekanda; yeni bağlamlarla ‘bilmeye’, anlamaya ve kavramaya çalışır.” diye konuştu.

’Işıklık / Skylight’, sergisinde yer alan Özge Topçuya ait yapıt blockchain” teknolojisinin sanattaki formu dijital olarak NFT ile yapılandırılacak bir iş. Sergi, Senkron kapsamında 30 Nisan tarihine kadar Senkron web sitesi www.senkronvideo.art ve 15 Mayıs’a kadar ise Odeabank web sitesi www.odeabank.com.tr ve sosyal medya hesapları üzerinden 7/24 canlı olarak izlenebilecek. 

Odeabank Hakkında: 

Türkiye bankacılık sektöründe 15 yıl aradan sonra lisans alarak Bank Audi Group’un yatırımıyla 2012 yılında kurulan Odea Bank A.Ş., 2020 Aralık ayı itibarıyla, 16 ilde, 48 şubesi ve toplam 1,109 çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Odeabank, toplam aktif büyüklüğü açısından özel mevduat bankaları arasında 10. sırada yer almaktadır. Odeabank’ın aktifleri 40 milyar TL, mevduatları 25.6 milyar TL, net kredileri 19,4 milyar TL ve öz kaynakları 3.5 milyar TL’dir. Ağustos 2016 itibarıyla International Finance Corporation (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’nın da hissedarları arasında bulunduğu Odea Bank A.Ş.’nin çoğunluk hissedarı Banka Audi sal’dır.

Eser Künyesi:

Işıklık / Skylight

2021

Mekana özgü sanal ışık enstalasyonu / Site specific virtual light installation

Sanatçı Hakkında:

Özge Topçu, 1987 Kırklareli doğumlu. Lizbon’ da yaşıyor ve çalışıyor. Mimariyle paslaşan büyük ölçekli enstalasyonlarıyla tanınan sanatçı, şehir dinamiği ve mekân üzerine çalışıyor. Tarih, mimari unsurlar, ve pozitif bilimlerden esinleniyor.            

2018 yılında Ulster Bank tarafından düzenlenen Birleşik Krallık’ın ikinci büyük sanat ödülü olan “The MAC International Art Prize”a aday gösterilen sanatçı, 2018 yılında Art Night London etkinliğine davet edilerek en büyük ölçekli projesi Agora’yı gerçekleştirdi. 2018 Yılında Faruk Sade Sanat Fonu’nu kazanan sanatçı, 2019 Yılında İstanbul’ da Pilot Galeri, de ‘Flat Earth/ W Axis’ adlı kişisel sergisini gerçekleştirdi. 2019 Yılında Portekiz’deki Gülbenkian Sanat Müzesi tarafından en iyi uluslararası sanatçı ödülünü alarak AIR 351 misafir sanatçı programına davet edildi.

2019 Yılında Hollanda Konsolosluğu tarafından fonlanan ‘Geleceğin Rol Model Kadınları’ ödülüne Beral Madra’dan aldı. 2015 yılına kadar İstanbul’da yaşayan sanatçı, Yıldız Teknik Sanat ve Tasarım Fakültesinden birincilikle mezun oldu ve yüksek lisansına Almanya Burggiebichenstein Kunsthochschule’ de devam etti. 2015′ te Siemens Sanat Ödülü, 2014 yılında Rotary Prize İstanbul başarı ödülüne layık görüldü. İstanbul, Berlin, Londra, Amsterdam, San Francisco’ da çok sayıda karma sergiye katılan sanatçının sergilerinden bazıları: Undisciplined, Kreuzberg Pavillion, Berlin, House of Wisdom, Framer Framed, Amsterdam, Artnight London 2018, New Covent GM, Londra, 2018 The MAC Art Prize, Metropolitan Art Centre, Belfast, Flat Earth W Axis, Pilot Gallery, Istanbul, Red Bull Art Around Moda 2016, Ince Ayarlı ve Çoğul Kurd Gallery, Rotary Art Prize Sergisi, Elgiz Muzesi bulunmaktadır. www.ozgetopcu.com 

Müzik Tasarım (Music Composer): David McAulay

David McAulay, Glasgow-İskoçya, BAFTA’ ya aday gösterilmiş bir film bestecisi – ses tasarımcısı aynı zamanda oldukça deneyimli bir kayıt yapımcısı ve multi-enstrümantalisttir. Disiplinler arası yaklaşımı çalışmalarına geniş bir prodüksiyon yelpazesinde özgün bir estetik kazandırır. Besteci ve ses tasarımcısı olarak; The BBC, Channel 4, Al Jazeera, Channel News Asia için, ödüllü belgesel, drama ve bir çok reklam projesi üzerinde çalışmıştır. McAulay Mogwai, King Creosote ve Emma Pollock gibi sanatçıların da albümlerine katkıda bulunmuştur. 

www.davidmcaulay.com