Genetik ve enfeksiyon hastalıklarını saptayan tanı kitleri ve cihazları geliştirip üreten, yüzde 100 Türk sermayeli biyoteknoloji firması Anatolia Tanı AŞ, 2010 yılında 5 kişilik bir ekiple çıktığı yolda bugün başta İtalya, İngiltere ve Fransa olmak üzere 50’den fazla ülkeye ihracat yapan bir şirkete dönüştü.

2010 yılında 5 kişilik bir ekiple start-up olarak kurulan Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji AŞ, “Anatolia Geneworks” markasıyla bugün Türkiye’de moleküler tanı alanının öncü kuruluşu olarak uzman kadrosuyla tüm dünyaya hizmet veriyor. Yüksek Ar-Ge ve üretim altyapısıyla geliştirdiği yüksek hassasiyetli, uygun maliyetli ve kullanıcı dostu ürünler üreten Anatolia, başta İtalya, İngiltere ve Fransa olmak üzere 50’den fazla ülkeye 300 çeşitten fazla Real-Time PCR, Nükleik Asit izolasyon kitleri ve cihazlarını ihraç ediyor.

Geliştirdikleri ürünler ve şirket hakkında bilgi veren Anatolia Tanı AŞ Ar-Ge Merkezi Direktörü Dr. Elif Akyüz, ‘‘Kurulduğumuz günden beri birçok farklı hastalığın erken tanı ve teşhisinde kullanılan tanı kitlerini ve cihazlarını üreterek yüksek hassasiyete sahip ürünlerimizle hastalıkların hızlı teşhis edilmesini sağladı. Böylelikle hem erken tedavi fırsatı hem de virüslerin yayılımını engelleme imkanı sunduk. Türkiye’de tersine beyin göçünü sağlamak amacıyla çıktığımız bu yolda ilk günkü motivasyonumuzla ekibimizi ve ürün gamımızı geliştirmeye devam ediyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 4 farklı virüs üzerine yeni global test referans standartlarının belirlenmesi çalışmalarına davet ettiği ilk ve tek Türk şirketi konumundayız. 100 kişiden fazla uzman kadromuzla 2020’da 20 kat büyüdük. Yüksek Ar-Ge ve üretim faaliyetlerimizle birlikte yıllık 25 milyon kit üretim kapasitesine ulaştık. Üretimimizin yüzde 95’ini başta İtalya, İngiltere ve Fransa olmak üzere 50’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz’’ dedi.

SARS-CoV-2 Real-Time PCR kitini geliştiren ilk şirketlerden biri!

2019’un Aralık ayında ortaya çıkan virüsün, koronavirüsün bir alt tipi olduğu belirlendiği anda, virüsün genomik yapısının bilimsel databazlara aktarılmasıyla hızla kit üretmeye yoğunlaşan Anatolia, daha önce üstünde çalışmış olduğu çeşitli koronavirüs organizmalarının verdiği deneyimle hızlı ve kolay bir şekilde test kitlerini dünyada ilk geliştiren şirketlerden biri oldu. Şirket, yüzde 100 güvenilirlikle çalışan SARS-CoV-2 Real-Time PCR testi kitlerini şu an 50’den fazla ülkeye ihraç ediyor.